FREELANCE TEKSTSCHRIJVER

Behoefte aan een freelance tekstschrijver? Het is fijn om een full-time tekstschrijver in dienst te hebben, maar heb je wel voldoende werk voor 40 uur per week?

Een freelance tekstschrijver biedt je veel voordelen. Flexibiliteit, kennis en vaardigheden om er maar een paar te noemen. Een freelance tekstschrijver is daarom een uitstekende oplossing om jouw tekstbehoefte op te lossen.

Bovendien kun je verschillende soorten expertises inhuren. De ene tekstschrijver is immers de andere niet. Wanneer jij flexibiliteit behoudt, dan kun je voor elk project juist die freelance tekstschrijver inhuren die geknipt is voor het project.

Tekstschrijver versus copywriter

De termen freelance tekstschrijver en freelance copywriter worden veelvuldig door elkaar gebruikt. Eigenlijk wordt er met tekstschrijver en copywriter hetzelfde bedoeld: iemand die goede teksten kan schrijven.

Voor de experts zit er wel degelijk een verschil tussen de twee. Een tekstschrijver wordt vaak gezien als een taalpurist, een neerlandicus die alle grammatica regels hoog in het vaandel heeft staan en respecteert.

Een copywriter daarentegen speelt meer met de taal. Hij gebruikt de taal, ongeacht de grammaticaregels, om zijn boodschap over te brengen.

Met dit in het achterhoofd zit er wel een duidelijk spanningsveld tussen de twee specialisten. Een puristische tekstschrijver verfoeit sommige teksten van een copywriter, terwijl een copywriter teksten van een tekstschrijver dikwijls saai en onleesbaar vindt. De waarheid ligt ergens in het midden…

Wat je precies nodig hebt, hangt van je doelgroep en doel af. Met dat in het achterhoofd maken labels zoals freelancer tekstschrijver of freelancer copywriter niet veel meer uit.

Goede teksten schrijven

Een freelance tekstschrijver is iemand die goede teksten schrijft. Geen woord is echter zo subjectief als het woord goed. Eigenlijk kan alleen maar een iemand bepalen of een tekst goed is: je doelgroep.

Teksten dienen een doel. Daarom dien jij je allereerst af te vragen wat het doel van je tekst is. Wil je overtuigen of aanzetten tot actie? Wil je serieus overkomen of wil je juist grappig zijn? Wil je opvallen of wil je alleen maar dat je website beter gevonden wordt in Google? Of, wil je mensen raken met jouw teksten?

Naast het doel is je doelgroep belangrijk. Waar vraagt je doelgroep om en wat is de taal van de doelgroep? Cruciaal om te weten wat er leeft bij je doelgroep. Als dat niet helder is, wordt het een lastig verhaal om teksten aan te laten sluiten op je doelgroep.

Met een marketing gedachte teksten schrijven

Daarom is het zo belangrijk dat een freelance tekstschrijver ook vanuit een marketing gedachte kan schrijven, iemand die zich kan verplaatsen in de doelgroep om te achterhalen waar hij precies behoefte aan heeft.

Wat is de pijn van je doelgroep en hoe los jij dat op met jouw aanbod? Dat is de uitdaging van nagenoeg elke tekst. Wanneer jij erin slaagt om de juiste snaar te raken dan kan je aanbod van alles zijn; je doelgroep zal het willen hebben. Besteed daarom extra aandacht aan het achterhalen van hoe jouw aanbod aansluit op de pijn van jouw doelgroep.

Flexibiliteit freelance tekstschrijver

De flexibiliteit van een freelance tekstschrijver is natuurlijk een ander groot voordeel. Voornamelijk omdat je iemand inhuurt wanneer jij iemand nodig hebt. Je zit niet langdurig aan iemand vast maar ook heb je het voordeel van een ander soort flexibiliteit: je kunt de expertise kiezen die je nodig hebt.

Moet je alle teksten van je brochures laten herschrijven? Wil je al jouw pagina’s optimaliseren voor SEO? Of heb je een commerciële tekstschrijver nodig die jouw landing pages of funnels opzet? Dat zijn verschillende expertises en niet iedere tekstschrijver beheerst alle verschillende disciplines.

Met het selecteren van een freelance tekstschrijver kun je precies iemand selecteren die specialist is op gebied van jouw opdracht. Op deze manier weet je zeker dat jouw teksten zijn toegespitst op je doelgroep.

Kennis en vaardigheden freelance tekstschrijver

Een ander groot voordeel van een freelance tekstschrijver zijn kennis en vaardigheden. Doordat een freelance tekstschrijver bij diverse opdrachtgevers werkt, worden zijn skills ook voortdurend ontwikkeld. Denk aan nieuwe inzichten, andere invalshoeken en vernieuwende technieken. Best practices van de ene opdrachtgever kunnen ook uitstekend worden toegepast bij een andere opdrachtgever.

Selecteren freelancer tekstschrijver

Hoe selecteer je een freelance tekstschrijver? Net zoals met heel veel diensten weet je pas wat je aan iemand hebt wanneer je samenwerkt. Daarom is mond-tot-mond reclame zo belangrijk met de selectie van een freelance tekstschrijver. Ken je iemand die positieve ervaringen heeft dan is dat natuurlijk een grote plus.

Maar de ene klant is de andere niet en hetzelfde geldt voor opdrachten. Daarom is het aan te raden om eerst met een testproject te starten. Dan weet je direct wat voor boter je in de kuip hebt. Wanneer het bevalt kun je gelijk daarna doorpakken.

 

 

Behoefte aan een goede freelancer tekstschrijver? Wij staan klaar om voor jou aan de slag te gaan.